Rząd rwandyjski przygotowuje się do wprowadzenia nowej polityki dotyczącej produkcji kawy. Zmiany mają na celu zwiększenie wydajności, jakości, a co się z tym wiąże także zysków z produkcji.
Nowa polityka ma służyć poprawie produkcji w sektorze kawy, w tym zwiększeniu wydajności istniejących plantacji poprzez wprowadzenie nowych technologii, a także zapewnić wysokie zbiory odmian odpornych na szkodniki i choroby .
Gerardine Mukeshimana, minister rolnictwa Rwandy, oświadczyła, że nowa polityka zastąpi tę z 1998 r., tworząc drogę dla nowych strategii, które pomogą usprawnić przemysł kawowy Rwandy. ,,Kawa stanowi ważne źródło dochodu, które sprawia, iż niezbędne są jasne zasady i przepisy jeśli chcemy poprawy warunków życia ponad 400 tys. rolników, zależnych od uprawy kawy” – powiedziała minister podczas konferencji zorganizowanej we współpracy z National Agriculture Export Board (NAEB).
Nowa polityka jest zgodna z umową międzynarodową z 2007 r. dotyczącą produkcji kawy. Ma stanowić odpowiedź na problemy związane ze zmianą klimatu, przyrostem ludności oraz urbanizacją. Rząd rwandyjski chce również zebrać pomysły z sektora prywatnego, od lokalnych liderów i środowisk akademickich. Na efektywność nowych rozwiązań ma wpłynąć także wymiana doświadczeń i modeli produkcji z Ugandy, Etiopii, Kostaryki oraz Burundi.
Kawa odgrywa ważną rolę w gospodarce kraju, w 2012 r. stanowiła prawie 30 proc. przychodów z eksportu ogółem. Łączna powierzchnia upraw zajmuje obecnie 42 000 ha.
Urszula Róg
Na podstawie: allafrica.com naeb.gov.rw
Zdjęcie: Urszula Róg